söndag 23 mars 2008

Goda grannar

I morse var man uppe med tuppen, man kan ju skylla på att det är påskdagen (tupp och påskdag, jag skrattade i alla fall) eller att man blivit väckt av en granne men så är inte fallet. Jag hade ställt klockan för att jag skulle upp, plikten kallar då jag är tränare för ett lag som spelar Nordiska Mästerskapen under påskhelgen och vår match började tidigt.

Störande grannar kan ju annars vara något som får en riktigt irriterad, för ett antal år sedan bodde jag och min sambo på första våningen i ett trevåningshus och ovanpå oss bodde familjen X som större delen av trappuppgången retade sig på.
Deras dotter spelade piano och hade tydligen gjort det i ganska många år utan någon framgång och allt som oftast så drog hon igång sitt hamrande lagom till någon bra film eller när man just lagt huvudet på kudden, till saker hör att det var så lyhört så man kunde höra varje gång hon spelade fel.

Man skulle kunna dra hur många historier som helst om den här familjen, som exempel så upplevde grannen ovanpå dem ett jävla liv vid 24.00 en helt vanlig jobbardag. Mannen i familjen skickades ner (Gösta nu går du ner och säger till) för att säga till, mannen i familjen X öppnade dörren och såg ut som ett frågetecken, va f-n gnäller ni på jag skurar ju bara golvet (klart man ska få köra en skurmaskin vid vilken tid på dygnet som helst).

En helt vanlig onsdag när vi själva lagt oss och man var sjukt trött så drog plötsligt ett ljud igång i lägenheten ovanför vid 00.30 som kan liknas vid att någon spelar bowling på ett parkettgolv, efter en stund var gränsen nådd. Skönt förbannad gick jag upp och ringde på dörren och möttes av herr X iförd enbart kalsonger och t-shirt. På min lagom arga fråga ”vad i helvete håller ni på med det låter som ni spelar bowling” så svarade han ”vi gör inget, det är bara Lisa som stryker”. Jag blev ännu mer förbannad och sa att då är det dags att sluta med det nu för att vi försöker sova, då svarar den lilla gubbjäveln med ett leende på läpparna ”och vad gör du annars, ska du ringa värden eller”? (tydligen hans vanliga fråga som han använt till alla som klagat). Mitt svar var nog lite annorlunda än andras då jag svarade ”ringa värden, glöm det, jag ska spöa skiten ur dig varje gång jag möter dig i trappen”.

Efter detta var jag trappens hjälte då tydligen ett antal boende lyssnat vid sina dörrar och efter detta var det ganska lugnt i lägenheten ovanför.

Min favorithistoria gällande hur man hanterar grannar står en av min bekanta för (vi kan kalla honom Peter). Peter hade ganska länge retat på grannen som bodde i lägenheten ovanför honom främst för att hon trampade runt i träskor ganska långt in på nätterna.

Som den snälla och trevliga granne Peter är så promenerar han upp till grannen en kväll och talar snällt och vänligt om att han blir ganska störd av att hon trampar runt i träskor vid den sena tiden då han behöver sova. Det är bättre under någon veckas tid men sedan drar träskotrampet igång igen.

Helgen kommer och Peter är ute på en ordentlig krogrunda så när han anländer hem till sin trapp är han ordentligt i gasen och får en tanke att ”nu ska träskokärringen få tillbaka”. Peter tar helt enkelt hissen en våning längre än vanligt, beger sig fram till grannens dörr, drar ner gylfen och tömmer sin blåsa i grannens brevlåda, därefter beger han sig ner till sin egen lägenhet och somnar med ett leende på läpparna.

Man kan ju fundera hur han tänkte, var det så att han tänkte ”nu måste hon ju fatta att hon inte ska gå i träskor sent på kvällarna för då får man urin i sin brevlåda".

Det blev ju givetvis ingen bättring på träskotrampandet så när Peter varit ute på krogen ett par veckor senare och anländer till sin trapp så tänker han att nu ska kärringen få en andra laddning. Hissen upp, fram till dörren, ner med gylfen och tömmer sin blåsa länge och väl. Därefter tar han trapporna ner, tar fram nycklarna och sätter dem i låset men det går inte att vrida om. Peter tittar ner på brevlådan och upptäcker att han inte är vid sin egen dörr, blicken vänds bort mot hissen där han upptäcker att han är en våning under sin egen.

Efter detta vet Peter hur mycket urin det finns i en full blåsa och hur det ser ut på hallmattan då han tömt blåsan i sin egen brevlåda.

Inga kommentarer: