lördag 22 mars 2008

Farsta eller Grand Hotell?

Hörde en diskussion mellan två medelålders kvinnor idag angående att det äts en massa ägg under påsken och att ingen bryr sig om hur hönan hade det innan ägget kom ut (jo för f-n, det är något jag funderar ofta på, framförallt på hur man får veta vad hönan tycker).

Den ena kvinnan som verkade vara mest påläst sa att det är för jävligt att folk inte enbart köper ekologiska ägg för de hönsen har det bra, den andra kvinnan som var iklädd en klassisk hjälmfrisyr frågade då, - men ägg från frigående höns måste ju vara bra?

Svaret från äggspecialisten lät inte vänta på sig, är du inte klok det är som att jämföra en svit på Grand Hotell med ett litet tält i Farsta.

Snabbt funderar jag på vart en höna skulle må bäst, är det i en svit på Grand Hotell eller i ett tält i Farsta, samtidigt funderar jag på om det var ett tält i Farsta som var det värsta hon kunde komma på.

Den roligaste delen i deras diskussion (som jag hör) är när hjälmfrisyren säger, - nu får jag lite dåligt samvete för jag har ju köpt ägg från frigående höns, nu måste jag köpa ekologiska för annars kommer jag inte kunna äta några och specialisten svarar, - men du och ungarna skulle ju måla på ägg det kan ni ju göra på de frigående så slipper du äta dom. Bra svar, inte ska man behöva bry sig om ungarna bara ska måla.

För er som nu undrar över det här med ägg så kan ni få lite fakta:

Ekologiska

Hönsen är frigående inomhus men har tillgång till en rastgård utomhus om vädret tillåter. De kan sitta på en pinne och värpa i rede. Minst 90 procent av fodret ska vara ekologiskt. Beläggningen är maximalt 7 höns per kvadratmeter. Minst en tredjedel av golvytan är ströbädd.

Frigående

Hönsen är frigående inomhus. Beläggningen är maximalt 9 höns per kvadratmeter. Hönsen har tillgång till värprede, sittpinne och ströbädd.

Så för er som undrar vad som skiljer ett tält i Farsta från en svit på Grand Hotell, så vet ni nu att skillnaden är en rastgård och 90 procent ekologiskt foder.

Inga kommentarer: